Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


AKTUÁLIS HÍREK

Kedves Táncostársak,                     2017. 01. 26.

emlékeztetem magunkat, hogy a múltkor abban maradtunk, hogy péntekenként mindenki 3/4 10-re már a helyszínen lesz, hogy Dávid pontosan 10 órakor tudjon kezdeni. Fontos, hogy kihasználjuk az időt a táncolásra. 

Valamint aki a Szeniortánc Fesztiválon július 1-jén fel akar lépni, az mostantól már nem hiányozhat, hiszen alaposan be kell gyakorolnunk a fellépőtáncokat.

Mi több, már április végére hibátlanul tudnunk kell, hiszen a május 1-i fellépésünk szokott a "főpróba" lenni a fesztiválra. (Nem akarjuk alább adni az "arany oklevélnél", ugye? :):):))

Csirmaz Szilvia

 

 

 

Kedves Táncostársak,                     2016. 12. 26.

ugye nem felejtettétek el, hogy 2017. januárjától ismét péntekenként lesznek a táncfoglalkozások Dáviddal. Az első január 6-án lesz. kérjük, hogy háromnegyed 10-re mindenki legyen a helyszínen, hogy pontosan kezdhessünk 10 órakor.

Addig is vidám ünneplést kívánok szilveszterre

Szilvia

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Kedves Táncostársak és Érdeklődők,

a Kertvárosi Vigasságokon nem szombaton, hanem vasárnap lépünk fel, a művelődési ház ebbe a részbe helyezett el bennünket. Tehát szeptember 25-én, vasárnap 12.10-kor kerülünk színpadra a tervek szerint. Minden barátunkat, szimpatizánsunkat örömmel várjuk.

Ami a későbbi táncfoglalkozásokat illeti, annak az időpontját is kénytelenek voltunk megváltoztatni. 2016. évben nem péntekenként délelőtt 10 órától, hanem szerda délutánonként kell a táncóráinkat megtartani. A közgyűlésünkön, ami szeptember 28-án, szerdán kezdődik 15 órakor, megbeszéljük a rendszeres táncórák pontos kezdési időpontját, ami várhatóan vagy 14.30 vagy 15 óra lesz.

A 2017. évben visszatérünk majd a pénteki órákhoz 10 órától.

Csirmaz Szilvia elnök 

 

 

 

 

 

Kedves Táncostársak,                2016. 09. 07.

 

a szeptember 24-i "kertvárosi vigasságokon" a Szenior Örömtánc Klub csapata ismét fellép. A legelső 3 táncfoglalkozáson erre az eseményre fogunk készülni, így elsősorban a fellépők részvételére számítunk - de az övékére FELTÉTLENÜL! Persze nézőket és építő kritikusokat is szívesen látunk.

A művelődési ház különböző rendezvényei miatt a próbák az alábbiak szerint alakulnak:

szeptember 14. szerda: 15.00 órától 16.30-ig

szeptember 16. péntek: 10.00 órától 11.30-ig

szeptember 21. szerda: 15.00 órától 16.30-ig 

A fellépést követően a megszokott pénteki napokon lesznek az órák 10 órától. Az ettől való esetleges eltéréseket alkalmanként majd megbeszéljük.

Csirmaz Szilvia elnök

 

 

 

 

 

Kedves Táncostársak,                2016. 08. 10.

nemsokára vége a nyári szünetnek. Remélem, hogy mindenkinek jól telt a nyár. Terveink szerint szeptember 2-án, pénteken lenne az első táncfoglalkozás Dáviddal a szokott időben: 10-től 11.30-ig.

Üdv

Csirmaz Szilvia

 

 

 

 

 

Kedves Táncostársak,                2016. 05. 09.

április 26-án, amikor Budapesten voltak az osztrák szeniortáncosok, kint volt a TV az Eötvös 10-ben. Az ÉLETKOR MAGAZIN-ban lehetett látni bennünket május 8-án. De az alábbi linken is megtekinthető, a mi részünk a 10-ik perctől kezdődik.  

http://www.mediaklikk.hu/video/eletkor-2016-05-08-i-adas-2/

 

 

 

Kedves Táncostársak,                             2016. 04. 21.

megváltozott az ausztriai kirándulás időpontja. November 3-4-5. Így olcsóbb lesz. A program nagyjából változatlan, de az utolsó napon részt veszünk egy osztrák szeniortánc-ünnepségen is.

Csirmaz Szilvia

 

 

 

 

 

2015. június 11-i fellépésünk tetszést aratott. Az alábbiakban két elismerő levelet olvashattok, amit a NYUBUSZ elnök asszonyának írtak rólunk, illetve a SZENIORTÁNC jelentőségéről.

 

 

Tisztelt Elnök Asszony!

 

Tárgy: Szeniortánc

 

Gratulálok, és köszönetet kívánok mondani 2015. június 11-i JUNIÁLIS-on a SZENIOR ÖRÖMTÁNC csoportjuk fellépéséért.

A programon részt vevő gondozott nyugdíjasaink, a Pesti Úti Idősotthon dolgozói, a meghívott vendégeink és más idősotthonok munkatársai véleményét képviselve elmondhatom, hogy az itt bemutatott közösségi táncok lassú, mérsékelt mozgást igénylő, elegáns előadása a résztvevők tetszését egységesen megnyerte. Nem egy gondozottunk - látva az előadott táncot - szívesen részt szeretne venni ehhez hasonló programú táncban. („Ezt én is meg tudnám csinálni, így szívesen táncolnék”)

A korábbi tájékoztatása és a programon elhangzott ismertetés alapján, a bemutatott SZENIOR TÁNC a nemzetközi Szeniortánc Szövetég által jóváhagyott – idősek számára készült – a különböző társastáncok, de sokszor a nemzetközi táncok elemeiből összeállított, speciális, zenés koreográfia, amelyet csak megfelelő szaktudású, vizsgázott szeniortánc-oktató taníthat.

Tudomásom szerint Magyarországon csupán egy, ilyen Ausztriában vizsgázott szakoktató van, aki az Ön szervezetében, a Nyugdíjasok Budapesti Szövetségében vezeti a nyugdíjas közösségi táncfoglalkozásokat.

Tájékoztatása szerint a nemzetközi Szeniortánc Szövetségben évtizedek óta számos ország vesz részt és számol be az időseik körében művelt speciális tánc –az ember szellemi állapotát – kedvezően befolyásoló tapasztalatokról.  A rendszeresen végzett közösségi szeniortánc egyik leghatékonyabb mozgásforma a demencia és ALZHEIMER KÓR megelőzésében amerikai kutatások szerint. Felméréseik szerint, ez a közösségi táncforma a táncmozdulatok megtanulására, megjegyzésére készteti az idős agyát, és egyúttal a kornak megfelelő, rendszeres, közösségben végzett mozgást is jelent.

Véleményem szerint a SZENIORTÁNC bevezetése és művelése igen hasznos lenne a hazai idősotthonok gondozottjai és egyéb nyugdíjas közösségek számára.

Ehhez azonban meg kell oldani a magyarországi speciális szeniortánc-oktatók képzését és rendszeres továbbképzését.

Az idős generáció szellemi egészségének hosszabb távú megőrzése érdekében, a nemzetközi tapasztalatok megismerése, új információk beszerzése miatt előnyös volna országunk részvétele a nemzetközi Szeniortánc Szövetségben.

 

Tisztelettel

Bakonyi László

intézményvezető

Fővárosi Önkormányzat Idősek Otthona

1173 Budapest, Pesti út 117.

 

 

Tisztelt Véghné Reményi Mária,

 

A magam, az intézmény lakói és dolgozói nevében ezúton gratulálok és mondok köszönetet a 2015. június 1l-i Juniális kerti rendezvényünkön szereplő SZENIOR ÖRÖMTÁNC csoportjuk fellépéséért.

A programon részt vevő gondozott nyugdíjasaink, a Pesti Úti Idősotthon dolgozói, a meghívott vendégeink és más idősotthonok munkatársai véleményét képviselve elmondhatom, hogy az itt bemutatott közösségi táncok egységesen felkeltették nézőink érdeklődését. Véleményem szerint a SZENIORTÁNC bevezetése és művelése valóban hasznos lenne a hazai idős otthonok gondozottjai és egyéb nyugdíjas közösségek számára. Ezúton szeretnék köszönetet mondani szakképzett, speciális táncoktatójuknak, Csirmaz Szilviának is, akinek a vezetésével bemutatásra kerültek a táncok.

Segítő együttműködését köszönöm.

Budapest, 2015. 06. 22.

 

 

Örökifjú szeniortáncosok

 

Lassan már hagyománnyá válik, hogy a Szenior Örömtánc Klub tagjai Bécsbe utaznak, hiszen Hannelore Höflmayerszeniortánc-csapata régi ismerősük. Idén május 10-re egynapos bécsi kirándulást szerveztek, amelyen 48-an vettek részt. A kétórás belvárosi séta után délután Bécs 22-ik kerületében, Esslingben került sor a közös táncfoglalkozásra az osztrák szeniortáncosokkal.

A bécsiek kávéval és finom sütivel fogadták magyar táncostársaikat. Majd következett a közös tánctanulások sora. Hol magyarul szóltak az instrukciók, amit lefordítottak németre, hol németül hangzottak el a magyarázatok, amit magyarra kellet fordítani. Igazi nyelvi kavalkád és fergeteges jókedv uralkodott a teremben.

A Bécsbe vezető út se volt unalmas, mert Szőcs István, a csapat „kvízmestere” gondoskodott szellemi táplálékról. A buszkirándulásra készülve bevont néhány klubtagot különböző érdekes témák előkészítésébe, amelyek az aznapi dátummal vagy az érintett tájakkal, városokkal voltak kapcsolatosak. Többek között hallhattunk az M1-es autópálya építésének történetéről, a Dunáról, a különböző borvidékekről, Komáromról és a város híres szülötteiről, a mentőkről, hiszen május 10. a mentők napja és még egy sor izgalmas érdekességről. A hazaútra István totót osztott szét a buszon, és a telitalálatos visszanyerte az útiköltséget. Majd örökzöld slágerek éneklése és jókedvű nótázás tette próbára a sofőrök dobhártyáját az autópályán vezető visszaúton.

 

A szeniortánc-mozgalom Magyarországon csak most kezdi bontogatni a szárnyait fő támogatója, a NYOSZ segítségével. Egyelőre csak Budapesten, a Szövetség utca 9-ben vannak táncfoglalkozások, de a távlati tervek között szerepel a szeniortánc-oktatók országos képzése is. Amennyiben ezt sikerül megvalósítani, a vidéki településeken is lehet majd szeniortánc-csoportokat szervezni. Reményeink szerint ez által csökken majd a magányos, depresszióba süllyedt idős emberek száma, hiszen a jókedvű közösségek nem csak a rendszeres, ám kíméletes mozgást kínálják fel nekik, hanem baráti társaságot, a közösséghez tartozás élményét is.  

 

 

 

 

Kedves Táncostársak,                        2012. 12. 15.

tegnap jó hangulatban tartottuk meg évadzáró ünnepségünket. Szilágyiné Lajtai Erika mindannyiunkat meglepett alábbi kedves versével:

 

 

Örömtánc

 

Ha eljön a nyugdíjazás éve, ne hidd, hogy az életednek mostantól már vége.

Új értelmet kaphatnak az évek, ha ezentúl napjaidat is másképpen éled.

Nem ajánlom, hogy a házimunka mellett szemed csak a tv képernyőre mereszd!

Van ennél sokkal érdekesebb móka, gyere péntekenként az örömtánc klubba!

Csirmaz Szilvi szervezte e táncot, mit korábban már külföldön látott.

 

Ha eléred az Erzsébet-liget tánctermét, máris hallod a résztvevők vidám nevetését.

Megérkezik Vörös Péter, a kiváló tánctanár, rövidesen minden táncos a párjával összeáll.

Megtanuljuk a bal és jobb láb közti különbséget, majd, hogy negyed helyett nem fordulhatsz felet.

Péter az új lépést bemutatja ötször, de ha így sem menne, ismétel ő többször.

Majd zenére próbál a kis csapat, persze néhányszor még lábunk összeakad.

Oktatónk hibánkat mindig tolerálja, dicsérő szavaknak nála nincs hiánya.

Sorra kerül a keringő, csacsa és a tangó, kedvenceink: a twiszt, a szving és a vidám mambó.

Alaplépés pontozással, majd rúgással négyszer, ha végeztél, a párodat megkerülöd kétszer.

Ó borzalom! Most jön majd a neheze: Flick into break, promenade walks a szvingnek a veleje.

S hogyha ezt a feladatot már jól végrehajtod, fejed felett a boldogság kék madara vigyorogva csapkod.

 

A berozsdált ízületek megmozdulnak végre, hisz a mozgás jótékonyan hat az egészségre.

Megtanulunk sok lépést és a koreográfiát, elkerül majd bennünket az öregkori butulás.

Jókedvünktől beindulnak a boldogsághormonok, rájövünk, a táncnál nincsen jobb dolog.

Ezért aztán  Szilviának köszönet és hála, hogy az örömtáncot nekünk kitalálta.

  

Szilágyiné Lajtai Erika